Tips

Allt för din hantering av ved i din stuga

Brukar du elda i den öppna spisen eller i kaminen, behöver du någonstans att förvara din ved. Det är också bra att veta hur du bäst tar hand om veden, så den håller god kvalitet. Hos Landshopping kan du köpa förvaring till din ved.

Så förvarar du din ved

Förvara din ved torrt, så slipper du en massa rök när du eldar. Ha helst veden i ett vedskjul, garage eller förråd så du skyddar den mot regn och rusk. Helst ska det också komma till luft som kan cirkulera och torka vedträna. Du kan även förvara veden utomhus, men då under presenning. Tänk på att stapla vedträna med barken uppåt, så att veden inte ruttnar.

Så här eldar du

Veden ska ha en fukthalt på mellan 15 och 20 procent och får alltså inte vara snustorr. En tumregel är att den bör ha legat förvarad i minst ett halvår. Du kan skaffa en fuktmätare om du vill mäta fukthalten. När du ska elda, är det bra att ha tändmedel såsom briketter, block eller tändpåsar. Då får du bra fart på elden och minimerar utsläppen. Stapla vedträna luftigt med större trän underst och placera tändmedlet under översta vedträna. Snart har du en mysig brasa att njuta av.

Du kanske också gillar…